Γλώσσα

Εκδήλωση για την Αγία Φιλοθέη

Στις 30 Νοεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση του Συνδέσμου για την προστάτιδά μας Αγία Φιλοθέη.Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια σύντομη εισαγωγή από την Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Ευγενία Αντωνοπούλου - Χαραλαμποπούλου:
 

Μέσα από το νέφος των μαρτύρων γυναικών και οσίων της Εκκλησίας μας, ο Σύνδεσμος Ορθοδόξων Γυναικών Ευρώπης επέλεξε ως προστάτιδά του την οσιομάρτυρα Αγία Φιλοθέη την Αθηναία,  ως καταγομένη από την πόλι των Αθηνών, όπου και η έδρα του Συνδέσμου μας. Η ζωή και το έργο της Αγίας εμπνέουν και καθορίζουν και τους ιδικούς μας σκοπούς.   Είναι γνωστό ότι η σεβαστή αρχόντισσα των Αθηνών αφιέρωσε όλη τη ζωή της στον Χριστό και την Εκκλησία Του και αγκάλιασε με το πολύπλευρο έργο της όλες τις γυναίκες της Αθήνας που κατέφυγαν στην προστασία της. Και ο Σύνδεσμός μας προσπαθεί από τότε που ιδρύθηκε να μιμείται το ζήλο της για τη διάδοση των αληθειών της Ορθοδόξου πίστεως, όχι μόνο μεταξύ των μελών του αλλά σε επικοινωνία και με άλλες ορθόδοξες χριστιανές γυναίκες κυρίως στον ευρωπαϊκό χώρο. Ζητούμε πάντοτε το έλεός της και προσευχόμεθα να μας καθοδηγεί και να αναπληρώνει με την προστασία της τις δικές μας ελλείψεις.
 

Ακολούθησαν ύμνοι προς την Αγία που απέδωσαν θαυμάσια ο κ. Κώστας Ζάβρας, πρωτοψάλτης και δάσκαλος της Βυζαντινής Μουσικής και οι μαθήτριες του κ. Ιωάννα Γεωργουλέα, μουσικός και κ. Μαρία Μαργαρίτη, φιλόλογος.
 


 

Πρώτος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Δημήτριος Γόνης, ομότιμος Καθηγητής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κ. Γόνης αναφέρθηκε στη βιογραφία της Αγίας, την καταγωγή, το έργο και το θάνατό της αλλά και την αγιοποίηση και αναγνώρισή της από την επίσημη Εκκλησία και το χριστιανικό λαό. Ολοκληρο το κείμενο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ.
 


 

Ακολούθησε η ομιλία της κ. Ζωής Γκενάκου που είναι Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης και αναφέρθηκε επίσης σε στοιχεία από τη ζωή της Αγίας, με έμφαση στη φιλανθρωπική δράση της. Μια αποτύπωση της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ.
 

 
 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία της κ. Ναυσικάς Πανσελήνου, ομότιμης Καθηγήτριας της Σχολής Καλών Τεχνών, σχετικά με τα μνημεία και καθιδρύματα της Οσίας Φιλοθέης. Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας μπορείτε να το βρείτε εδώ.
 


 

Θα γίνει προσπάθεια ώστε σε κάποια από τις μελλοντικές εκδηλώσεις μας να διανεμηθούν οι ομιλίες σε έντυπη μορφή, αλλά και να προβληθούν αποσπάσματα, ώστε και όσοι δεν κατάφεραν να παραυρεθούν να γνωρίσουν νέες πτυχές του έργου και της ζωής της Αγίας Φιλοθέης που ευχόμαστε να μας προστατεύει και να μας καθοδηγεί.


 Copyright © 2009