Γλώσσα

Εντυπώσεις και σχόλια για την εκδρομή Καστοριάς - Φλώρινας – Πρεσπών, από τον κ. Αθαν. Νικολαϊδη

Την πρώτη ημέρα η σπουδαιότερη επίσκεψη μας ήταν στην Ιερά Μονή της Παναγίας, του Μικροκάστρου που ιδρύθηκε το 1753 και είναι βασιλικού ρυθμού. Η Μονή της Παναγίας υπήρξε αρωγός στους εθνικούς αγώνες της περιοχής. Εκεί παρακολουθήσαμε τον εσπερινό.
Μέχρι να φθάσουμε στην Καστοριά η ατμόσφαιρα εντός του λεωφορείου ήταν πολύ χαρούμενη, γλυκιά, αληθινά αδελφική σωστή χριστιανική. Εν αρχή η προσευχή   και ύστερα τραγούδια χριστιανικά και δημοτικά. Ανάγνωση αποσπασμάτων χριστιανικών εντύπων, μικρές εισηγήσεις ποικίλου περιεχομένου. Ξενάγηση εμπεριστατωμένη σε πάσης φύσεως θέματα αρχαιολογικά, γεωλογικά, ιστορικά από τον οδηγό του λεωφορείου μας κ. Χρήστο Πατάκη.
Ήδη η πρώτη μέρα της εκδρομής είχε τελειώσει εν χαρά και αγαλιάσει.
Η δεύτερη μέρα (Κυριακή) ξεκίνησε με εκκλησιασμό στην πόλη της Καστοριάς και στη συνέχεια επίσκεψη στη Μικρή Πρέσπα όπου το νησάκι του Αγ. Αχιλείου και Μεγάλη Πρέσπα με συνοδεία ξεναγού. Κατόπιν πήγαμε στο χωριό Αγ.Γερμανό όπου θαυμάσαμε τις τοιχογαφίες του 11ου αιώνα στην εκκλησία του Αγ. Γερμανού. Επιστρέφοντας στην Καστοριά παρακολουθήσαμε στο ξενοδοχείο μας ένα Video Wall με θέμα ξενάγηση της πόλεως της Καστοριάς από ειδικό επιστήμονα αρχαιολόγο. Η ξενάγηση συνεχίστηκε την 3η ημέρα εντός της πόλεως της Καστοριάς. Επισκεφθήκαμε την Παναγία τη Μαυριώτισσα με τις καταπληκτικές αγιογραφίες του 11ου αιώνα. Επίσης επισκεφθήκαμε το λαογραφικό Μουσείο της πόλεως και στη συνέχεια το σημαντικό λιμναίο οικισμό Νεολιθικής Εποχής του Δισπηλίου.
Ειλικρινά χαρούμενος και συγκινημένος από την αδελφική πνευματική τούτη συντροφιά, και την φιλική ατμόσφαιρα, επιστρέψαμε στην Αθήνα. Χρεωστώ ευγνωμοσύνη προς το Δ.Σ. του Συνδέσμου που διοργάνωσε την εκδρομή αυτή, προεξαρχούσης της προσφιλούς Προέδρου κας Ευγενίας Χαραλαμποπούλου-Αντωνοπούλου.    
 






Copyright © 2009