Γλώσσα

Μυροφόρες

Μυροφόρες     «Ελθών Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας, ευσχήμων βουλευτής, ος και αυτός ην προσδεχόμενος την βασιλείαν του Θεού, τολμήσας εισήλθε προς τον Πιλάτον και ητήσατο το σώμα του Ιησού» προς ενταφιασμόν « ο δε Πιλάτος … εδωρήσατο το σώμα τω Ιωσήφ» Μάρκου 15,42-46.
     Ο Ιωσήφ ήταν εξέχων κοινωνικό πρόσωπο, βουλευτής της εποχής του. Με τόλμη και παρρησία απευθύνεται σε ανώτερη αρχή, τον Πιλάτο, και αποκαλύπτει τη σχέση του με τον Χριστό, ζητώντας το σώμα του, να το ενταφιάσει. Δεν φοβάται, δεν κρύβεται, δεν αρνείται τη σχέση του με τον σταυρωθέντα Ιησού.
     Η τόλμη του διακεκριμένου κοινωνικού προσώπου πρέπει να μας προβληματίσει σε σχέση με την δική μας σημερινή χριστιανική στάση. Ο σημερινός χριστιανικός κόσμος ζει σε μια πνευματική σύγχυση. Δεν τολμά να ομολογήσει την πίστη του. Αποκαθηλώνει τον Χριστό από τη ζωή του. Τα σύμβολα τα χριστιανικά δεν του προσδίδουν τιμή και προσπαθεί με πλασματικές δικαιολογίες να τα υποβαθμίσει και εξαφανίσει. Προσπαθεί με διάφορες δικαιολογίες να καταργήσει τις χριστιανικές εικόνες από τα σχολεία και τους δημόσιους χώρους, να καταργήσει τον Σταυρό και την προσευχή και σιγά-σιγά από-ιεροποιεί την ζωή του. 
     Αλλά τα σημερινά εορταζόμενα γεγονότα ζωγραφίζουν και τις πρώτες γυναίκες φεμινίστριες, τις μυροφόρες.

 


     'Έρχονται «λίαν πρωί» στον τάφο του Διδασκάλου τους να αλείψουν το σώμα του με μύρα, κατά το έθιμο της εποχής τους, κινούμενες από αγάπη και σεβασμό προς Αυτόν. Περιφρονούν τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται. Σε εποχή ανδροκρατούμενη κινούνται αξημέρωτα σχεδόν, προς τον τάφο και καθ' οδόν «έλεγον προς εαυτάς τις αποκυλίσει ημίν τον λίθον εκ της θύρας του μνημείου;» Μάρκ. 16, 2-4.
      Η αγάπη τους όμως για τον Χριστό είναι μεγαλύτερη από τα εμπόδια και τον φόβο γι' αυτό και η ανταμοιβή τους είναι μεγάλη. Πρώτες αυτές έμαθαν, από τον Άγγελο για την Ανάσταση του Κυρίου.
    Η τόλμη του Ιωσήφ, ομολογώντας δημόσια την πίστη του και το θάρρος των μυροφόρων γυναικών να περιφρονήσουν τα εμπόδια, πρέπει να μας προβληματίζουν, να μας εμπνέουν και να μας δυναμώνουν στα δύσκολα χρόνια που ζούμε.
     Αυτές τις σκέψεις και τα συναισθήματα θέλουμε να μοιραστούμε με όλες τις Ορθόδοξες γυναίκες της Ευρώπης και όπου αλλού υπάρχει πίστη στον Χριστό.


Χριστός Ανέστη
Β. Ζ.

 


Copyright © 2009